Tornadalens Folkhögskola

Fiskeguideutbildningen på Torenedalens Folkhögskola är ett 30 veckor långt äventyr för dig som vill jobba med fisketurism, upplevelser och natur. Under utbildningen kommer du att uppleva utsikter, äventyr, upplevelser och möten du aldrig kunnat drömma om. Tornedalens folkhögskola i Övertorneå, mitt i mångkulturella Tornedalen, är skolan för dig som gillar utmaningar, en lärdomssal som är belägen mitt i våra sista vildmarker.

Lappland med Sandåslandet, norra Finland och Nordnorges älvar ligger alldeles bakom knuten. Bättre än så blir det inte.

Utbildningen

Vi formar vår utbildning i samarbete med branschen för att du, när du kommer ut på arbetsmarknaden, ska ha med dig bästa möjliga förutsättningar för att lyckas i ditt yrkesval. Fiskevård, flugbindning, flugfisketekniker och yrkespraktik är grundstomme och du kommer att ges möjlighet att utföra prov för certifiering till kastinstruktör. Givetvis ingår ett antal utvecklande fiskeresor; troféjakt efter storgäddan i Råneälven, laxfiske i Lainioälven och spännande flugfiske på Sandåslandet norr om Kiruna.

Kurslängd:
30 veckor, heltid (100%)Internatboende:
Ja, kostnad för enkelrum är för närvarande 2000 kr/månad.

Kursstart:
2014-05-19

Ansök senast:
14 feb 2014, ansökningar inkomna efter detta datum accepteras i mån av plats. Kontakta oss för aktuell situation.

Antagning:
Efter bedömning om den sökande uppfyller grundkraven görs urval baserat på bedömning om den sökande är lämplig för guideyrket. Du som söker till oss utan att genomgått basåret måste bifoga dokumentation som styrker att du har likvärdig utbildning samt även i förväg besöka oss på skolan.

Kostnader:
8 500kr, där ingår studieresor, lån av vissa läromedel och visst material, studerandeförsäkring mm.

Vad fodras av dig?
Det viktigaste är att du har en bra inställning, gillar att arbeta med människor och att vara ute i skog och mark samt att du har en genuint intresse för att jobba inom guideyrket.

Du måste ha högskolebehörighet.

Du ska ha genomgått Naturguide Basår med godkänt resultat eller genomgått annan utbildning som vi bedömer vara likvärdig.

Du ska ha dokumenterad god erfarenhet av flugfiske, flugbindning och vildmarksliv. Dokumentationen kan ske på flera sätt; fiskedagbok, bilder och text från aktivt fiske/fiskeresor, bilder på flugor du har bundit, intyg från trovärdiga personer/organisationer etc.

Vi kommer att under skiftande väderleksförhållanden göra ett antal kortare och längre turer i skog och fjäll. Detta ställer krav på kläder, utrustning och fysik:

Du bör följaktligen ha en god fysik

Du ska ha kläder, ryggsäck, sovsäck och annan outdoorutrustning för alla årstider

Flugfiskeutrustning, en- och tvåhands

Flugbindningsutrustning

Funktionskläder för fiske och outdoor

Ryggsäck, sovsäck och annan outdoorutrustning

Övergripande mål

Genom att tillgodogöra sig utbildningen kommer du att stå väl rustad både kunskapsmässigt och erfarenhetsmässigt för att arbeta inom naturturism med inriktning Flugfiskeguide.

Goda kunskaper om flugfiske, utrustningen och olika metoder. Goda kunskaper om fiskbiologi och vattenvård. Kunskap och erfarenhet av tillvaratagande alt. C & R av fångad fisk och trofé.

Mycket god erfarenhet av och kunskap om hur man under trygga och säkra förhållanden ska utöva fiske med gäster samt kunna färdas vid sjöar och strömmande vatten och i skiftande miljöer och förhållanden.

God förståelse för och god insikt i fisketurismindustrin samt kunskap om hur fisketurism ska bedrivas för att vara långsiktigt hållbart. God kunskap om entreprenörskap, paketering, marknadsföring samt turismutveckling inom sportfiskesektorn.

God erfarenhet av att planera och genomföra flugfiskeguidningar och arrangemang med såväl svenska som internationella gäster. God insikt i samt strävan i att själv utöva gott ledarskap och ge god service.

Ha ett väl utvecklat kontaktnät inom fisketurismnäringen samt utveckla sina intressen inom flugfisket samt kunna applicera detta i ett serviceyrke och en näring på stark uppgång.

Ring oss

Det går naturligtvis bra att ringa till oss.

Du når oss på 0927-795 70.

Adress

Tornedalens Folkhögskola
Matarengivägen 24G
957 31 Övertorneå

 

Öppettider
må–fr: 08.00–16.00
lö: stängt
sö: stängt


e-post:
info@tornedalen.se

Hemsida:
www.tornedalen.se

 

Hitta hit